Tuusulan eläkeläisyhdistykset kaipaavat erilaisia asumisen vaihtoehtoja ikääntyville
Tuusulan kunta on hyvin lähtenyt varautumaan kuntalaisten ikääntymiseen ja sen myötä asumisen tarpeiden muuttumiseen. Yhteisöllinen asuminen -hanke selvitti ikäihmisten asumistarpeita, ja Ikäystävällinen asuinympäristö -hanke luo malleja hyvälle korttelille ja lähiympäristöön liittymiselle. Myös asumisneuvojan palvelut antavat ikääntyville apua sopivan asunnon löytymiseen.
Asumisneuvojan ikääntyneille tarjoamat bussikierrokset, joilla pääsi tutustumaan uusiin asuntokohteisiin, olivat innovatiivisia ja asumisvaihtoehtoja konkretisoivia. Kierrokset osoittivat kuitenkin sen, että tarjolla olevat asunnot koetaan pieniksi ja ahdistaviksi. Omakotitalosta ei haluttaisi muuttaa todella pieneen yksiöön tai ehkä kaksioonkaan tiiviiseen kivikylään.
Tuusulan eläkeläisyhdistykset toivovat, että ikääntyneille tarjotaan riittävästi erilaisia asumisen vaihtoehtoja kunnan kaikissa kolmessa keskuksessa Hyrylässä, Jokelassa ja Kellokoskella, muutoin ikäihmiset lähtevät etsimään vaihtoehtoja naapurikuntien puolelta. Ikäihmisten määrä kasvaa Tuusulassa voimakkaasti lähivuosina. Vuoden vaihteen jälkeen eläkeläisistä tuli kunnan kannalta nettomaksajia, koska sote-palvelut ja -kustannukset siirtyivät hyvinvointialueelle ja valtion kontolle.
Moni toivoo uudelta asunnolta kolmattakin huonetta, jossa esim. sukulaiset ja ystävät voivat käydessään yöpyä, ellei korttelissa ole tarjolla tarvittaessa vierashuonetta. Asuntojen hallintamuodoissa toivotaan myös olevan vaihtoehtoja – tarvitaan sekä omistus-, asumisoikeus- että vuokra-asuntoja.
Haluamme asua ikääntyneinäkin lähellä muita eri-ikäisiä ihmisiä, ja haluamme tuntea olevamme edelleen osallisia yhteiskunnassa. Toteutuuko tämä palvelukodissa Kellokosken teollisuusalueella?
Iäkkäille tarjottavien asuntojen tulee sijaita lähellä tärkeimpiä palveluita. Näitä ovat mm. kauppa, apteekki ja terveysasema. Mukavaa olisi, jos kauppamatkalla voisi poiketa kahvilaan, lounasravintolaan ja kirjastoon. Myös julkisen liikenteen saatavuus on tärkeää, ja bussipysäkillä pitäisi olla turvallista odottaa bussia. Näin tavoitetaan mm. laajempaa kulttuuri- ja liikuntatarjontaa.
Sekä asunnon että sen lähiympäristön tulee olla esteettömiä. Iäkkään asukkaan elinpiiri saattaa supistua liikkumisen heikentyessä, jolloin pääsyn parvekkeelle, terassille ja pihaan ja mielellään myös sieltä eteenpäin tulee olla helppoa. Parvekkeita tulisikin kehittää niin, että niillä voi oikeasti oleskella myös lämpimänä kesäpäivänä ja että sinne voisi tarvittaessa työntää vaikka vuoteen.
Yhteisöllinen asuminen -hankkeessa selvisi, että luonto on ikääntyvälle erittäin tärkeä. Oma piha voi tuoda mukavan luontokokemuksen, jos se on osattu suunnitella oikein. Lasten leikkipaikat kyllä varataan kerros- ja rivitaloihin, mutta ikäihmisten pihasta ei taida vielä olla määräyksiä. Pelkkä nurmikkotilkku, muutama pensas ja pieni puu ei tuo kovin kummoista luontokokemusta. Toivottavasti pihasta pääsisi esteettömästi kokemaan luontoa hiukan isomminkin. Liikkumisen mahdollisuus tulee myös taata, ja kävelylenkillä pitää voida levähtää mukavalla penkillä.
Toivomme, että ikäystävällinen asuminen varmistetaan loppuun saakka. Uudet asemakaavat ja niiden muutoksetkin pitää tuoda jo luonnosvaiheessa Ikäihmisten neuvostoon lausuttavaksi. Toivomme, että suunnitelmat myös esitellään neuvostolle, sillä kaavamateriaalit ovat usein vaikeaselkoisia. Näin ikäihmisten näkemykset tulevat huomioiduksi hyvissä ajoin. Myös rakennusluvissa tulee edellyttää, että ikäystävällisyys otetaan huomioon toteutukseen saakka.
Tehdään Tuusulasta yhdessä oikeasti ikäystävällinen kunta, jossa selviämme tyytyväisinä omassa kodissa mahdollisimman pitkään!
Eläkeliiton Tuusulan yhdistys ry
Hyrylän Eläkeläiset ry
Jokelan Eläkkeensaajat ry
Kellokosken Eläkeläiset ry
Tuusulan Eläkkeensaajat ry
Tuusulan seniorit ry
Tuusulan seudun eläkeläiset ry