Ajankohtaista

Itsenäisyyspäivän etkot

Puheenjohtaja Marja Leena Makkosen tervetuliaispuhe 5.12.2023

Tervetuloa tähän yhteiseen itsenäisyyspäivän etkot-tilaisuuteen. Huomenna 6.12. Suomi-neito viettää 106 vuotis-itsenäisyyspäivää. Mennään vuosia, vuosia taaksepäin, miten tähän on tultu.

6.12.1917 eduskunta hyväksyi porvarillisten ryhmien itsenäisyysjulistuksen. Ja tästä seurauksena 31.12.1917 Venäjän kansankomissaarien neuvosto tunnustaa Suomen itsenäisyyden. Ja heti tammikuun alussa 1918 Ruotsi, Ranska, Saksa, Norja ja Tanska tunnustivat Suomen itsenäisyyden.

Itsenäisyyspäiväksi Suomessa määrättiin joulukuun 6. päivä ja määräys annettiin 20.11.1919.

Suomen itsenäisyyden alkuvuodet olivat todella sotaiset ja väkivaltaiset, te kaikki tiedätte sen. Ja sodat eivät jääneet siihen, vaan sitten syttyi talvisota 30.11.1939 ja kesti 13.3.1940.

Talvisodan aikaan oli alkanut myös maailmansota, joka oli 1939 – 1945.

Haluan tällä historian muistelulla tuoda esiin sen, ettei Suomen itsenäisyys ole aina ollut itsestään selvää, vaan siitä on taisteltu.

Ihminen ei näytä todellakaan muistavan mitä kauheutta sota tuo tullessaan, olemme tässä todellisuudessa vieläkin, vaikka ei omalla maalla. Toivon sydämestäni viisautta kansojen johtajille, jotta rauha tulisi sanana heidän puheisiinsa. Tämä johtaisi myös tekoihin, jotka veisivät rauhaan.

Me emme mahda tälle maailmalle mitään, muuta kuin kuuntelemalla ja tukemalla läheisiä sekä kanssaihmisiä, jotka kohtaamme eri tilaisuuksissa. Oma äitini on sotaorpo ja nämä nyt olemassa olevat sodat ja tapahtumat ovat todella stressanneet häntä. Samoin myös muita saman kohtalon kokeneita iäkkäitä. Olen kuullut monta tarinaa keskustellessani heidän kanssaan.

Itsenäisyyspäivää meillä vietetään ns. hartaudella ja kunnioituksessa, toivon, että nämä meidän etkot vievät ilolla huomiseen päivään.

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille! Kiitos!

 

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

Vuoden 2024 toiminta käynnistyy

Syksyn kamppailu tuotti tulosta ja toimintamme Sepänkeskuksessa voi jatkua. Kiitos kaikille osallisille!Jyväskylän eläkeläisten kevään 2024 ensimmäisen tiistaikerhon 9.1.2024[...]

Pikkujoulut 12.12.2023

Tervetuloa syyskauden viimeiseen kerhoon, jota vietämme pikkujoulujen merkeissä.Haluan kiittää teitä kaikkia kuluneesta vuodesta ja osallistumisestanne tiistain kerhoihin. Vii[...]