Ajankohtaista

Mikä on Sepänkeskuksen tulevaisuus? Eläkeläinen-lehti 6/2023

­­­Jyväskylän kaupungin omistama Sepänkeskus on ollut toista kymmentä vuotta erilaisten järjestöjen kokoontumispaikka. Tilat ovat kohtuuhintaiset ja näin myös köyhempien toimijoiden saavutettavissa. Talo on kovassa käytössä; vuonna 2022 oli 142 toimijaa, 54 000 kävijää.

Kaupungilla on Keski-Suomen Yhteisöjen tuen (KYT) kanssa talon ylläpidosta sopimus, jonka mukaan kaupunki maksaa avustusta KYT:lle, joka taas maksaa vuokraa kaupungin tilapalvelulle. Tänä vuonna avustus on ollut 175 000 euroa, vuokra 182 9000 euroa.

Vuoden 2024 budjetissa kaupunki esittää avustuksen lopettamista KYT:lle. Tämä merkitsee käytännössä talon sulkemista. Sepänkeskuksen suojelupäätös on tehty vuosi sitten. Tyhjilleen jäävän tilan ylläpitokustannukset ovat 90 000 euroa vuodessa. Talon jatkokäytöstä ei ole mitään suunnitelmaa. On tyhmää jättää tilat tyhjilleen ja häätää aktiiviset toimijat.

Jyväskylän Eläkeläisten aloitteesta ryhdyttiin toimeen talon säilyttämisen puolesta. Päätettiin järjestää mielenilmaus 6.11. ennen valtuuston kokousta, jossa päätetään veroprosentista ja käydään budjetin lähetekeskustelu.

Pikavauhtia laitettiin liikkeelle nimenkeräys Sepänkeskuksen puolesta. Nimet päätettiin kerätä nimenomaan kävijöiltä paikan päällä.  Ensimmäiset mediatiedotteet läksivät, tietoa allekirjoittamisesta ja mielenilmauksesta levisi eri tavoin. Mielipidekirjoituksiakin syntyi. Aktiivisuus ja Sepänkeskukselle ominainen yhteisöllisyys kasvoi entisestään.

Viikkokerhossa harjoiteltiin iskulauseiden huutamista ja kirjoitettiin plakaatteihin terveisiä päättäjille. Keskusteltiin, millainen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on, kun on paikka, missä tavata toisia. Moni puki ajatuksensa plakaattiin ”Sepänkeskus luo hyvinvointia”.

Jos kaupungin säästöpäätöksillä toiminta loppuu, ihmiset jäävät koteihinsa ja jonkin ajan kuluttua lasku kaatuu hyvinvointialueelle. Osaoptimointi on typerää. Kunnan tehtäviin kuuluu edelleen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Tihkusateessa ja pimeässä kaupungintalon sisäänkäynnin edustalle kerääntyi maanantai-iltana plakaatteineen toista sataa Sepänkeskuksen puolustajaa, etupäässä iäkkäämpää väkeä. Sepänkeskuksen merkitystä kuvaavat huudot saattelivat kaupungintalolle luikahtavia valtuutettuja.

Jyväskylän Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Marja Leena Makkonen kertoi Sepänkeskuksen puolustajien terveiset valtuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläiselle, kun kaupungille luovutettiin 1023 allekirjoitusta sisältävä vetoomus. Paikalle oli kutsuttu kaikkien ryhmien puheenjohtajat. Paikalle saapuivat vain sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat. Vain näiden ryhmien puheenvuoroissa nousi Sepänkeskus esille.

Kaupunginhallituksen 9.11. budjettikokouksen tiedote ”Sepänkeskuksen toiminta turvataan kehittämällä toimintamallia kaupungin omana toimintana” kertoo, että vaikuttamistoimilla on ollut merkitystä. Talon ovet eivät sulkeudu vuoden vaihteessa. Nähtäväksi jää, mikä toimintamalli tulee olemaan ja miten sen sisältöön käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Riitta Tynjä, Jyväskylän Eläkeläiset ry:n tiedottaja

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

Vuoden 2024 toiminta käynnistyy

Syksyn kamppailu tuotti tulosta ja toimintamme Sepänkeskuksessa voi jatkua. Kiitos kaikille osallisille!Jyväskylän eläkeläisten kevään 2024 ensimmäisen tiistaikerhon 9.1.2024[...]

Pikkujoulut 12.12.2023

Tervetuloa syyskauden viimeiseen kerhoon, jota vietämme pikkujoulujen merkeissä.Haluan kiittää teitä kaikkia kuluneesta vuodesta ja osallistumisestanne tiistain kerhoihin. Vii[...]