Ajankohtaista

Satakunnan valtuustoaloite

VETOVOIMAISTA ASUMISTA IKÄÄNTYNEILLE
Ehdotus:
Eläkeläisten Satakunnan aluejärjestö ehdottaa, että Eläkeläiset ry jatkaa aktiivisesti toimia ikäihmisten vetovoimaisen asumisen järjestämiseksi kunnissa ja hyvinvointialueilla. Voimassa oleva lainsäädäntö velvoittaa hyvinvointialueita mm. järjestämään neuvontapalveluita, joilla kannustetaan ikääntynyttä väestöä ennakoimaan omia asumistarpeitaan. Eläkeläiset ry:n tulee seurata, miten erilaiset ikäihmisten omaehtoista asumista tukevat palvelut toimivat kunnissa ja hyvinvointialueilla ja tarvittaessa nostettava esiin ja julkisuuteen hidasteet ja muut kohtuullista ja vaihtoehtoista asumista estävät ongelmat.

Perustelut:
Kohtuullinen asuminen on yksi ikäihmisen perustarpeista. Kun oma toimintakyky heikkenee, yksinäisyys tai turvattomuus heikentää elämänlaatua, on tarpeen miettiä, minkälainen asumismuoto itselle on paras. Välimuotoinen asuminen on viime aikoina noussut keskusteluun kun on kyse sellaisista ikäihmisistä, jotka eivät vielä kärsi mm. vaikeasta muistisairaudesta, mutta ovat sairaita ja ehkä yksinäisiä ja kokevat olonsa turvattomiksi. Sosiaalihuoltolakiin on elokuussa 2022 tullut muutoksia mm. kotihoitoon ja asumiseen liittyen. Yhtenä asumismuotona on ‘yhteisöllinen asuminen’.

Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa henkilön hallinnassa on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa asukkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa.
Yhteisöllistä asumista järjestetään henkilölle, joka tarvitsee sitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut ja hoidon ja huolenpidon tarpeensa kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavaan syyn vuoksi. Ikääntyneiden välimuotoisella asumisella tarkoitetaan sellaisia asumisratkaisuja, jotka asettuvat tehostetun palveluasumisen ja kaikenikäisten joukossa olevan tavallisen asumisen väliin.

Välimuotoinen asuminen on toisaalta yhteisöllistä ja turvallista, mutta toisaalta tarjoaa asukkaalle oman kodin. Asunnoissa on esteetön liikkuminen mahdollista mm. liikkumisen apuvälineitä käyttäville.

Vanhuspalvelulakiin 28.10.2022 muutetun 12 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä ikäihmisille neuvontapalveluja, jotka tukevat hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista. Neuvonnassa on kannustettava ikääntynyttä väestöä oman asumisensa ennakointiin ja itsenäistä asumista tukevien ratkaisujen toteuttamiseen.

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

3-alueen kesäjuhla 18.6.2024

Satakunnan-Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen Aluejärjestöjen yhteinen Kesäjuhla Nakkilan Verstas tapahtumakeskuksessa.[...]

Aluejärjestön Kevätkokous 22.3.2024

Eläkeläisten Satakunnan Aluejärjestö ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään perjantaina 22.3.2024 klo 10 alkaen. Valtakirjojen tarkastus alkaen 9.30 (Yhteisötalo Otava, Tai[...]

Aluekierros Nakkilassa 14.2.

Kustakin yhdistyksestä voi osallistua 3 osanottajaa. Ilmoittautumiset (lukumäärä) aluejaoston sihteerille: maaritti56@gmail.com tai teksti tai whatsup viestinä. Kerro ruoka-al[...]