Toimintasuunnitelma 2023

TAMPEREEN ELÄKELÄISET RY

YLEISTÄ
Noudatamme Eläkeläiset ry:n edustajakokouksessaan syyskuussa 2021 hyväksymää strategiaa ”Ihmisarvoinen ikääntyminen”. Ohjaavia arvoja ovat ihmisarvo, tasa-arvo ja solidaarisuus, joka ulottuu yli sukupolvien. Järjestö nojaa edelleen edunvalvonnassaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja heikoimpia kohtaan osoitettavan solidaarisuuden arvoihin.
Toimimme osaltamme eläkeläisten paikallisen edunvalvontatyön mahdollistajana. Osana kansalaisyhteiskuntaa kokoamme ihmisiä toimintaan ihmisarvoisen ikääntymisen puolesta.
Yksinäisyys on taloudellisten vaikeuksien jälkeen iäkkäiden ihmisten suurin ongelma. Yhdistyksemme järjestää säännöllistä virkistys- ja harrastustoimintaa jäsenilleen ja eläkeläisille yleensä. Yhdistys toimii yhdyslenkkinä esimerkiksi tuettujen lomien hakemisessa.

JOHTOKUNTA
Yhdistyksen syyskokous valitsee sääntöjen mukaisesti yhdistykselle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä lisäksi 1 – 12 varsinaista johtokunnan jäsentä. Johtokunta kokoontuu yleensä joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina paitsi kesä- ja elokuussa vain asioiden niin vaatiessa.

JÄSENISTÖ
Yhdistyksessä oli vuoden 2022 syksyllä noin 350 jäsentä. Järjestön jäsenmaksu vuonna 2023 on 20 €, josta yhdistykselle tulee 5 €. Jäsenmaksut voi maksaa joko käteisenä tai pankkisiirtona. Jäsenhankintaa tehdään erilaisissa sopivissa tilaisuuksissa.

YLEISKOKOUKSET
Yleisiä jäsenkokouksia ovat sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset.
Toimisto on auki perjantaisin klo 11 – 13 kesäkuukausia lukuun ottamatta.

KUUKAUSITAPAAMISET
Kaikille avoimet kuukausitapaamiset ovat joka kuukauden toisena maanantaina Tapiolassa lukuun ottamatta touko-, kesä-, heinä- ja elokuuta. Oman jäsenistön kesken vietämme toukokuussa äitienpäiväjuhlaa ja joulukuussa joulujuhlaa. Kutsumme kerran kevät- ja syyskaudella vieraita muista yhdistyksistä. Muissa kuukausitapaamisissa ohjelma on entistä asiapitoisempaa, esim. eläkeläisten asumisesta, kunnallisesta terveydenhuollosta, tutkija- ja kirjailijavierailuja, tuote-esittelyjä jne. Kuoro esiintyy kuukausitapaamisissa. Ohjaajapulan vuoksi pari vuotta unohduksissa olleet tanssiesitykset otetaan taas ohjelmaan.
Kuukausitapaamisissa on laatikko, johon jäsenet voivat jättää yhdistyksen toimintaan liittyviä toivomuksiaan, ehdotuksiaan, huomautuksiaan jne.
Kuukausitapaamisten yhteydessä on mahdollisuus kohtuuhintaiseen ruokailuun ja kahvitteluun.

KERHO- ja OPINTOTOIMINTA
Vertaisohjaajien vetämät harrastuskerhot ovat osallistujille maksuttomia. Mikäli kerhossa on ulkopuolinen ohjaaja, kerhon osallistujat maksavat johtokunnan harkinnan mukaisen kerhomaksun. Yhdistys lähettää tarpeen mukaan vertaisohjaajia keskusjärjestön ja Tampereen kaupungin kursseille. Yhdistykselle olisi hyvä valita keittiövastaava.
Jäsenistön esitykset uusista kerhoista ovat erittäin tervetulleita.
Kerhoja on mahdollista esitellä palvelukeskuksissa ja kauppakeskusten yhteydessä olevilla lähitoreilla.
Harrastusryhmät
Harrastuskerhojen toimintaa aktivoidaan.
Kuoro Taipumattomat harjoittelee keskiviikkoisin klo 10 – 13 Tapiolassa. Samanaikaisesti harjoittelevat naisten lauluryhmä Lyylit ja miesten lauluryhmä Tervaskannot
Tanssikerhojen ohjaajia pyritään saamaan koulutukseen.
Salonkitanssiryhmä Taipuisat ja senioritanssiryhmä Tahdikkaat pystyvät toivottavasti aloittamaan taas harrastuksensa Tapiolassa.
Voimistelu (naiset ja miehet yhdessä) tiistaisin klo 11.30 – 12.30 Ratinassa, Sali 4.
Käsityökerho keskiviikkoisin klo 11 – 13 toimistolla
Jooga perjantaisin klo 13 – 14 Ylävitosessa, Näsilinnankatu 22 A 5 krs
Boccia I maanantaisin klo 13.15 – 15.15 Tammelakeskuksen lähitorilla ja
Boccia IItiistaisin klo 12.30 – 14.30 Ratinassa Sali 4. Kesällä Sorsapuiston kentällä
Sketsiryhmä ja Muistari -ryhmät herätetään toimintaan
Moku-monikulttuurisuusryhmä 4 – 5 kertaa vuodessa
Harrastusryhmät toimivat samalla omalla alallaan opintokerhoina. Kerhojen ohjaajat, johtokunnan jäsenet ja eri toimintojen (vanhusneuvosto, monikulttuurisuus jne.) yhdyshenkilöt osallistuvat Eläkeläiset ry:n kursseille.

MATKAILUTOIMINTA
Vierailemme toisten eläkeläisyhdistysten tilaisuuksissa ja mielenkiintoisissa kohteissa kotimaassa ja ulkomailla. Otamme huomioon jäsenistön retkitoivomukset mahdollisuuksien mukaan. Retkiä ja matkoja voimme järjestää myös yhdessä naapuriyhdistyksien kanssa. Erityisen suosituiksi ovat osoittautuneet sokkoretket mielenkiintoisiin, yllättäviin paikkoihin.
Kesän kohokohta on Retkeilypäivät Kalajoella 22. – 24.8.
Yhdistyksellä on matkavastaava.

MONIKULTTUURISUUSTOIMINTA
Maahanmuuttajien kotouttamiseksi tarkoitettu Eläkeläiset ry:n hanke jatkuu ja monipuolistuu. Valitsemme monikulttuurisuustoiminnalle yhdyshenkilön ja työryhmän ja jatkamme Eläkeläiset ry:n monikulttuurisuuskoulutuksessa. Olemme valmiit laajentamaan alkanutta yhteistoimintaa Setlementtiyhdistys Naistarin kanssa ja jatkamme suomen kielellä keskusteluja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden kanssa. Kutsumme ikääntyneitä maahanmuuttajia viihteellisiin kuukausitapaamisiin ja yhteiseen ulkoilupäivään.

DIGIKOULUTUS
Järjestämme tarpeen mukaan digikoulutusta.

LAULAJAISET TAMPEREELLA
Huhtikuun kuukausitapaamiseen kutsumme jälleen eri yhdistysten kuoroja elvyttämään työväenlauluperinnettä.

KUNTO- JA TERVEYSLIIKUNTA
Kävelemme yhdessä lyhyempiä ja pidempiä kaupunkilenkkejä. Jaamme jäsenille Eläkeläiset ry:n kuntokortteja.

TEATTERIKÄYNTI
Järjestämme yhteisen teatterissa käynnin ja teemme teatteriretken Tampereen ulkopuolelle sekä talvella että mahdollisesti kesällä. Esityksistä voimme järjestää jälkeenpäin pienen palautekeskustelun.

TIEDOTTAMINEN
Yhdistys kertoo Eläkeläinen-lehdessä toiminnastaan ja innostaa jäseniä kirjoittamaan lehteen.
Ilmoitamme kokouksista ja muusta toiminnasta Aamulehden menopalstalla sekä yhdistyksen kotisivuilla ja Facebook-sivulla.
Valitsemme yhdistykselle tiedotusvastaavan.

ELÄKELÄISET RY JA PIRKANMAAN ALUEJÄRJESTÖ RY
Yhdistyksemme toimii aktiivisesti Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan Aluejärjestössä.
Syyskokous valitsee yhdistyksen edustajat aluetoimikuntaan ja aluejärjestön kevätkokoukseen, kevätkokous valitsee edustajat aluejärjestön syyskokoukseen.
Osallistumme keskusjärjestön ja aluejärjestön järjestämiin koulutuksiin, tilaisuuksiin ja retkiin.

YHTEISTOIMINTA
Yhdistyksemme on mukana Tampereen kaupungin eläkeläisille suunnatuissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Edustajamme osallistuvat vanhusneuvoston ja eläkeläisvaltuuston toimintaan.
Jatkamme 3-Ely:n toimintaa yhdessä Eläkkeensaajien Tampereen Yhdistys ry:n ja Tampereen Kansalliset Eläkeläiset ry:n kanssa.

TALOUS
Merkittävä osuus yhdistyksemme rahoituksesta tulee toivottavasti edelleen Tampereen kaupungin toiminta-avustuksena. Osa kaupungin avustuksesta palautuu sille liikuntaryhmien tilavuokrina. Muu tulojen hankinta muodostuu jäsenmaksuista, arpajais- ja askartelutuotteiden sekä kuukausitapaamisten ruoka- ja kahvinmyyntituloista. Olemme pitäneet harrastusryhmät osallistujille maksuttomina ja toivomme sen edelleen olevan mahdollista.
Johtokunta seuraa säännöllisesti talousarvion toteutumista.

TAMPEREEN ELÄKELÄISET RY
Syyskokous 21.11.2022