50-vuotisjuhlat
8.5.2018
K I I T O K S E T
Parisataa eläkeläistä vietti aurinkoisen kevätpäivän 8.5. Himmassa, kun me, Laukaan vanhin eläkeläisyhdistys juhlimme 50-vuotista taivaltamme. Saimme nauttia viihdyttävästä musiikista, runoista, muisteluista,itämaisesta tanssista, hyvistä puheista ja kauniista sanoista sekä maittavista tarjoomuksista. Saimme kokea yhdessäolon riemua ja tavata ystäviämme.
Kiitämme lämpimästi jäseniämme ja vieraitamme moninaisista lahjoista, erityiskiitos Laukaan Säästöpankin Kulttuurisäätiölle. Kiitokset myös arpajaisvoittoja lahjoittaneille.
Te kaikki teitte juhlastamme ikimuistettavan! Näihin hetkiin on mukavaa palata muistoissa vaikkapa katsellen nettisivuiltamme kuvia ja puheita.
Tervehdyssanat varapuheenjohtaja Viljo Kumpulainen
Hyvät juhlavieraat minulla on ilo toivottaa teidät lämpimästi tervetulleeksi tänne Vehniän Kylätaloon Himmaan viettämään kanssamme Laukaan Eläkeläiset ry:n 50-vuotisjuhlaa.
Erityisesti kutsuvieraista haluan toivottaa tervetulleeksi Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilän, vanhuspalvelujohtaja Pirkko Uutun, Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimiehen, Eläkeläinen lehden päätoimittaja Tuomas Talvilan sekä Keski-Suomen liitosta kehittämispäällikkö Raija Partasen, Keski-Suomen eläkekäisjärjestöjen neuvottelukunnasta puheenjohtaja Raimo Sopon ja varapuheenjohtaja Maija Piitulaisen ym. Eläkeläis yhdistysten eläkeläiset ja ystävät.
Tänään taas sääkin suosii meitä ihanalla tavalla, meillä on ollut lähes poikkeuksetta aivan mahtavat sääolosuhteet kun olemme järjestäneet lukemattomia kertoja erilaisia tapahtumia. Esim. kun viime kesä oli hyvin sateinen ja viileäkin, niin Laukaan Kapeenkoskelle suunnattu ulkoilupäivä oli yksi kesän kauneimmista päivistä.
Täällä Himmassa olemme järjestäneet yhdistyksemme merkkipäiviä useita kertoja, muistini mukaan nyt vietettävä merkkipäivä lienee jo neljäs jos ei viideskin.
Tämä juhlapaikka on valmistunut v. 1988 ja on nykyisin Vehniän kyläyhdistyksen omistuksessa.
Eläkeläisiä maassamme on noin 1,5 miljoonaa ja eläkeläisten määrä kasvaa vielä arvioiden mukaan vuoteen 2030 saakka.
Onhan eläkeläisistä myös hyötyä yhteiskunnallemme vaikka joskus kuulee toisenlaisiakin väittämiä. Maamme hyvinvointi on rakennettu nyt jo eläkkeellä olevien ihmisten työvuosien aikana.
Nyt on aika juhlia ja viettää ansaittuja eläkepäiviä, sekä kuunnella ja nähdä juhlan ohjelmia.
Musiikista vastaa Sumiaisten seudun harmonikat sekä Voitto Hytönen, joka on juhlivan yhdistyksemme jäsen. VIELÄ LOPUKSI TOIVOTAN TEIDÄT LÄMPIMÄSTI TERVETULLEEKSI JUHLAAMME!
Vyöniemi Kynsivesi v. 2014 (kuva on Vyöniemi-albumissa)
”Perimätiedon” mukaan Vyöniemellä ja vyöniemeläisillä on ollut suuri merkitys yhdistyksemme jäsenille. Niin myös meidän nuorempien
nykyihmisten mielestä.
50-v.juhla/Ohjelmaa Vyöniemi ja vyöniemeläiset /11.4.2018/Tuula Nieminen
VYÖNIEMI JA VYÖNIEMELÄISET
Kuulin ensimmäisen kerran Vyöniemestä jo 1990-luvulla. Eräs lapsuudenaikainen naapuri kertoi ”Paratiisista”, ihanasta paikasta, jossa Laukaan Eläkeläiset olivat viettäneet kesäisiä kalakeittopäiviä.
Me Niemiset pääsimme Vyöniemeen ensimmäistä kertaa 2004. Ja – toden totta – paikka Laukaan Lankamaalla, Kynsiveden ympäröimänä, oli ihana. Ja vyöniemeläiset – Kaisa ja Eino – harvinaislaatuisen seurallisia ja vieraanvaraisia ihmisiä.
Kalakeittopäiviä Vyöniemessä oli vietetty jo vuodesta 1993, yhteensä 22 kesänä. Vieraskirjoista löytyy 544 eläkeläisen nimi!
Luenpa vieraskirjasta parin retken tunnelmista:
29.6.1994 ”Taas me Laukaan eläkeläiset tultiin tänne Kaisan ja Einon tanhuille hupasteleman. Vatsat täynnä ja kiitoskukkasin täältä lähdetään ja ikävänkyyneliä pyyhitään sitten pitkin iltaa siellä kotona. Kiitos teille me allekirjoittaneet (60 nimeä, ensimmäisenä Aini Hytönen, aktiivijäsenemme Väinö Hytösen äiti).”
31.7.2012 ”Laukaan Eläkeläiset ystävineen ovat taas kerran saaneet viettää ihanan ja ikimuistettavan muikkukeittopäivän Kynsiveden vesien keskellä Vyöniemessä. Lämpöiset kiitokset Kaisalle ja Einolle sekä heidän ”apureilleen”. Keitto oli herkullista, sää oli aurinkoinen ja tunnelma mukava. Väkeä tuli yhteiskyydillä ja muillakin kulkupeleillä: oli meitä varmaan pitkälti yli 30. Olipa lehdistökin paikalla.” Olimme varautuneet siihen, että tämä olisi viimeinen kerta – kiitoslahjat annettiin ja runon oli riimitellyt Tuula. (runo luettu juhlassa)
Puheenjohtajaksi tultuani 2010 aloin ottaa ahkerasti valokuvia. Valokuvat ja lehtileikkeet ovat nähtävillä tässäkin salissa. Vyöniemi-kuvia löytyy vuosilta 2010, 2012 ja 2014 ja lehtileikkeitä myös.
Kiitokset myös Riitalle ja Otolle!
Riitalle kiitos, että sain lainaksi nämä vieraskirjat. Toisen näistä kirjoista Kaisa oli saanut 20-vuotislahjaksi v. 1948, eli kirjalla on ikää tasan 70 vuotta.
Vyöniemi-muistot ovat meille kaikille kirkkaita timantteja muistojen helminauhassa. Kiitoksia.
LAUKKAVIRRAN ELÄKELÄISISTÄ
LAUKAAN ELÄKELÄISIIN
Kerrontaa ja muistelua 50 vuoden ajalta
perustamisvuodesta 1968
I osio 1968 – 1986 Tuula Nieminen
II osio 1998 – 2012 Viljo Kumpulainen
III osio 2013 – 2018 Seija Majuri
Laukaan Eläkeläiset ry:n 50-v.historiikki/I osio Perustamisesta alkuvuoteen 1986/Tuula Nieminen
Viime heinäkuussa – harvinaisen kauniina kesäpäivänä – Kumpulaisen Viljo, Majurin Seija ja minä kävimme haastattelemassa rantakyläläisiä Laukaan Tarvaalassa Mannisen talossa. Istuttiin ja kahviteltiin mukava iltapäivä. Paikalla olivat Mannisen Erkki ja Annikki sekä Kivijärven Tuula ja Mauri. Historian siipien havinaa oli aistittavissa Mannisen talossa, koska Erkin isä oli perustajajäsen Vilho Manninen ja Tuulan isä myös perustajajäsen, Urho Lonka. Tämä talo on myös Erkki Mannisen syntymäkoti.
Yhdistyksen syntysanat ja ajatukset olivat kypsyneet 1960-luvun loppupuolella. Valveutuneet ja aktiiviset eläkeikään tulleet Urho ja Vilho olivat sitä mieltä, että pitää olla yhdistys, jotta toimintaa voidaan järjestää. Sunnuntaina 5. päivä toukokuuta 1968 klo 12 kokoontui 8 asiasta kiinnostunutta henkilöä Vilho Mannisen taloon perustamiskokoukseen. Mannisen Erkki veisteli naurussasuin ”Sieltä Karhulasta tuli ne jätkät, Kotkan poikii ilman siipii. Urho valtuustossakin, hyvin voimahahmo. Varmaan sieltä lähti se kipinä. Kotkan pojat oli maailmanmiehiä, kaupunkilaispoikia ja tietoisia asioista”. Ja Kivijärven Tuula jatkaa: ”Tietenkin aatepohja, maaseudun työväkeä, tällainen järjestö, jolla arvopohja työväenliikkeessä. Isäni oli järjestöihminen, ihan sormenpäitään myöten.” Hyvän perustan he loivatkin, onhan yhdistyksemme Laukaan vanhin eläkeläisyhdistys ja toiminut yhtäjaksoisesti 50 vuotta.
Valtion taholta oli määrätty, että Laukaan Tarvaalan postitoiminimeksi pannaan Laukkavirta erotukseksi Saarijärven Tarvaalasta. Siksipä uuden eläkeläisyhdistyksen nimeksi päätettiin Laukkavirran Eläkeläiset ry, joka toimii valtakunnallisen Eläkeläiset ry:n osana ja toiminta-alueena on koko Laukaan pitäjä.
Jäseniä tulikin heti alussa mukavasti, kun tätä kautta vanhemmalle väelle saatiin virkistystoimintaa. Alkuvuosikymmenet jäsenistö oli paikallista väkeä lähialueilta. Tarvaalahan sijaitsee usealta suunnalta vesien saartamalla alueella ja kulkuyhteydet esim. kirkolle olivat perin kehnot. Huonokulkuinen kärrytie Liisansalmen rantaan ja sitten lossilla yli. Tuohon aikaan ei kenelläkään ollut omaa autoa. Kylässä toimi taksi, jonka avulla järjestettiin kimppakyytejä pitemmille reissuille. Mentiin polkupyörällä, hevospeleillä, joku ehkä traktorillakin, mutta ennenkaikkea jalkapatikassa. Silloiset kulkuyhteydet varmaan vaikuttivat siihen, että toiminta-alue laajeni vasta 1990-luvun alussa. Tosin – jo vuoden 1974 toimintasuunnitelmaan oli kirjattu kysymys ”Otetaanko Laukaan kirkolta jäseniä?”.
Kokoonnuttiin ahkeraan, yleensä jäsenten kodeissa, mutta tarvittiin myös suurempia tiloja. Ensimmäiset pikkujoulut jo perustamisvuonna pidettiin silloisen Haarlan tehtaan retkeilymajalla.Tarvaalan kansakoulua voitiin myös käyttää. 1970-luvun puolivälistä lähtien Peurungasta tuli pikkujoulujen pitopaikka. Laukaan Urheilijoiden tanssipaviljonkia ei enää ole kuin kesäisissä muistoissa, mutta parit tanssi-iltamat sielläkin pidettiin. Iltamia pidettiin myös Tarvaalan nuorisoseuratalolla ja Lievestuoreen työväentalolla. Kokoustiloiksi saatiin kirkolta myös osuuspankin tiloja. Yhdistyksessä jouduttiin kuitenkin pohtimaan, mistä saisi maksuttomia tai edullisempia tiloja.
Toiminta oli aika lailla samanlaista kuin nykyäänkin. Yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen on perusta kaikelle toiminnalle. Tavattiin säännöllisesti ns. kuukausikokouksissa, jotka aloitettiin ja lopetettiin yhteislaululla. Niissä käsiteltiin eläkeläisten edunvalvonta-asioita, mm. jo perustamista seuraavana vuonna maaliskuussa päätettiin lähettää Laukaan kunnalle kirjelmä, että se rupeaa kiireellisesti toimenpiteisiin vanhustentalon rakentamiseksi Laukaan kirkolle. Tätä vanhusten palvelutaloasiaa kiirehdittiin tavan takaa.
V. 1972 alkoikin ensimmäisen vanhustentalon rakentaminen.
Kirjelmiä lähetettiin kunnan lisäksi myös eduskuntaryhmille ministeriöihin, valtioneuvostolle, Kansaneläkelaitokselle, Yleisradion hallintoelimille, Eläkeläiset ry:lle. Voipi sanoa, että eläkeläisten edunvalvonta-asioita hoidettiin hellittämättömällä aktiivisuudella. Pöytäkirjat tehtiin ”viimesen päälle” ja niistä selviää myös oman toiminnan monipuolinen sisältö. Asioiden käsittely ja demokraattinen päätöksenteko olivat itsestäänselvyys Laukkavirralla, mutta ei ehkä kaikkialla, koska myöhemmin yleisissä ohjeissa kiellettiin ns. autokokoukset.
Hyvin oli ajassa mukana pieni maaseutuyhdistys, kun 13. lokakuuta 1981 käsittelivät nimien keruuta Rauhan adressiin. Itse muistan tuon lokakuun, kun olimme YK:n päivänä Jyväkylässä rauhanmarssilla, joka alkoi torilta ja päättyi yliopistolle. Meitä oli 7500 rauhanmarssijaa – ja vielä yksi enemmän, jos lasketaan mukaan kohdussa oleva poikani, joka syntyi kuukauden päästä. Vuoden 1984 pöytäkirjoista löytyy lisää merkintöjä nimien keruusta Rauhanviestiin.
Vuonna 1971 päätettiin käydä kunnalliskodin vanhuksia viihdyttämässä lauluilla ja kahvitarjoilulla. Samana vuonna päätettiin tilata Eläkeläinen-lehti Laukaan sairaalan kroonikkojen osastolle, kunnalliskotiin ja Lievestuoreen vanhainkotiin.
V. 1975 lopulla järjestettiin kahvitarjoilu sairaalan kroonikko-osastonpotilaille.
Iltamissa tanssittiin ja pidettiin hauskaa ja ahkerasti vierailtiin keskisuomalaisissa sisaryhdistyksissä. Oli Kesäjuhlia, Heinä-, Laskiais- ja Syysriehoja, oli Talvipäiviä. ”Linja-autollinen oli, kun lähdettiin, sehän oli 50 henkeä”, muisteli Mannisen Annikki.
Jo 5. syyskuuta 1968 pöytäkirjassa käsiteltiin ELRY:n kiertokirjeen pohjalta eläkeläisten loma- ja retkeilykeskuksen perustamista. Asiasta virisi vilkas keskustelu ja hyväksyttiin yksimielisesti ehdotetut toimenpiteet. Saman vuoden lokakuussa Laukkavirran Eläkeläiset ry yleisessä kokouksessaan päätti ehdottaa Varkaudessa sijaitsevan lomakeskuksen nimeksi ”Rattola”, ”Viihtylä” tai ”Kultala”, mutta ”Kuntoranta” voitti. Yhdistys tuki lomakeskuksen rakentamista ja varustamista monin tavoin, esim. arpa-, tarra- ja merkkimyynneillä, lakana- ja rahalahjoituksilla. Kuntorannassa käytiin jo ennen rakennusten valmistumista ja usein myöhemminkin. Alkuvuosina saatiin ns. vapaalomia ja ne olivat kovin suosittuja. Siellä käytiin myös järjestötoimintaan ja kulttuuriin liittyvillä kursseilla.
Kotimaassa tehtiin joitakin muitakin matkoja, mutta aivan erityistä rohkeutta ja järjestelyjä vaati bussimatka Leningradiin, nykyiseen Pietariin. Matka oli monelle elämän ensimmäinen ja myös ainoa ulkomaanmatka. Kaikki matkat tehtiin periaatteella ”Toveria ei jätetä”, vaikka joku ehkä joskus vähän ”uupuikin” matkan riennoissa.
KIITOS!
Laukaan Eläkeläiset ry:n 50-v.historiikki/II osio 25.9.1998-27.11.2012/ 2 ptk-vihkoa/Viljo Kumpulainen
Varsinaisia pöytäkirjoja puuttuu reilun 10 vuoden ajalta helmikuusta 1986 toukokuun 1998. Jäsenmäärän kasvu on ollut 1990 alkupuoliskolla merkittävää, esim. suurimmillaan on ollut 1998/ 162 jäsentä. Pienimmillään jäsenmäärä on ollut 2009 / 73. Nykyinen yhdistyksemme jäsenmäärä on aika vakiintunut noin 80.
Moninaiset olivat ideat, miten rahoittaa toimintaa. Ahkerasti haettiin avustusta Laukaan kunnalta erityisesti alkuaikoina ja tukea saatiinkin. Viimmeinen avustus kunnalta suuruudeltaan 1000 mk saatiin 1994. Vanhoista pöytäkirjoista ja muistiinpanoista ilmenee kuinka merkittävää taloudellista tukea on yhdistyksellemme myönnetty toiminnan alkuvuosikymmenillä.
Yhdistyksemme nimi vaihtui 10.01 1991 Laukaan Eläkeläiset ry:ksi.
Yhdistyksemme aktiiviset jäsenet ovat koko 50- vuotisen toiminnan aikana olleet hyvin valveutuneita yhteisten asioiden hoitamisessa. Erimuotoiset retket, teatterimatkat ja osallistumiset muiden sisaryhdistysten järjestämiin juhliin, ovat kuuluneet yhdistyksen hyvään toimintaan. Tanssien järjestäminen eripaikoissa mm. Peurunka ja Savionlava on ollut myös useiden vuosien aikana yhtenä varainhankinnan mahdollisuutena. Vastatalkoot on ollut myös pitkäperinteine kesätapahtuma. Vastamyynnillä ja myyjäisillä on kartutettu yhdistyksen taloutta.
Jäsenemme ovat osallistuneet vuosikymmenten aikana Eläkeläiset ry:n ja Keski-Suomen aluejärjestön järjestämiin kokous-, koulutus- ja muihin järjestettyihin tapahtumiin kiitettävästi. Laukaan vanhainkodissa Kuuselassa ja päiväsairaalassa ovat jäsenistä koostuva lauluryhmä käynyt esiintymässä useiden vuosien aikana 1990 ja 2000 luvuilla. Yhdistyksemme jäseniä on osallistunut aktiivisesti edelleenkin Sekakuoro Iltatähdet laulukuoroon.
Yhdistyksemme maksaa kannatus jäsenmaksua Iltatähdille.
Väinö Hytösen muistelut:
Väinön isä Reino Hytönen valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi 1989 vähän vasten omaa tahtoa. Vaihtoehtoja ei silloin ollut eikä Reino halunnut että yhdistys olis lopetettu. Valintakokoukseen ”Aini ja Reino” olivat menneet tarkoituksella myöhässä, mikä ei ollut yleensä heidän tapaistaan.
Väinö muisteli isänsä puheenjohtaja kautta, kun hän joutui tarjoamaan kyyditystä Lankamaalta Laukaan kirkonkylään, niin Reino oli aina muistuttanut Väinöä että onko varmasti arpapalkinnot matkassa. Yhdistyksen toimintaan jo 70:tä luvulta lähtien ovat olennaisesti kuuluneet erilaiset retket, mitkä usein olivat suuntautuneet Lappiin. Väinö muisteli isänsä kertomasta eräästäkin Itä-Suomeen suuntautuneesta hillareissusta Kuhmoon. Sillä kertaa halla oli ehtinyt ensin. Mutta väki ei ollut lannistunut vaan alkaneet kysellä Kuhmolaisilta, että tietävätkö mistä voisi löytää hillaa? Joku oli tiennyt kertoa, että Pudasjärveltä niitä löytyy ja vieläpä valmiiksi poimittuna. Porukan päätöksellä oli lähdetty hillan hakuun Pudasjärveltä ja eräältä paikalliselta kauppiaalta olivat ostaneet hänen senhetkisen hillaeränsä yhteensä 250 kg. Reissu oli ollut kannattava.
Aino Wahlmanin muistelut:
Aino muisteli niitä aikoja lokakuusta 1995 jolloin hän oli liittynyt yhdistykseen jäseneksi. Laulaminen on Ainoa kiinnostanut aina, niinpä hänelle kuorolaulussa mukana oleminen on ollut hyvin läheinen harrastus. Yhdistyksellämme on ollut oma kuoro ja esiintymässä käytiin Koti Kuuselassa, Päiväsairaalassa ja muuallakin mihin pyydettiin. Aino on myös ollut Sekakuoro Iltatähdissä noin kymmen vuotta. Lämmöllä hän muisteli mm. konserttivierailua Kuntorannassa. Kesäretki Suomussalmelle oli Ainon mieliinpainuvimpia muisteloita erimuotoisista matkoista, mm. käynti Ilmari ”Iki” Kiannon Turjanlinnan raunioilla ja yöpyminen Kiannon Kuohuissa. Vastatalkoita Aino muisteli Taimi Sorrin pihapiirissä Laukaan Valkolassa, Taimin savusauna lämmitettiin ja saunottiin talkoopäivän päätteeksi ja hauskaa pidettiin. Taimi esiintyi monissa yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa aina huumoripilke silmäkulmassa. Hän oli kertonut Ainolle uudesta suunnitelemastaan ohjelmanumerosta joka kuitenkin jäi toteutumatta Taimin äkillisen poismenon johdosta.
Siekkisen Sinikan muistelut:
Siekkisen Sinikka on valittu matkavastaavaksi 2001 syyskokouksessa. Sinikka palasi 4 vuoden tauon jälkeen matkavastaavaksi tämän vuoden alusta. Sinikka muisteli yhdistyksen tekemiä erilaisia matkoja joita oli järjestetty lähes vuosittain.
Yhdistyksen 4-päiväinen kesäretki oli suuntautunut Pelloon 2001. Eläkeläiset ry:n kesäpäiville osallistuttu aina mm. Vaasan kesäpäiville 2002, jonka yhteydessä oli yhdistyksen kesäretki suoritettu Raumalle ja Poriin. 2005 osallistuttiin Kesäpäiville Kittilän Leville, sekä 2007 Nilsiän Tahkovuorelle. Eläkeläiset ry:n 50-vuotisjuhlaa vietetty Jyväskylässä kesällä 2009, Savonlinnan kesäpäiville 2011 yhdistys osallistunut yhdessä Palokan ja Tikkakosken yhdistysten kanssa. Oulussa olimme kesällä 2013 Porissa 2015 sekä Vuokatissa kesällä 2017. Yhdistyksemme matkavastaavaa Sinikkaa tulee KIITTÄÄ isolla K:lla niistä lukemattomista teatteri-, ym. Pikkujoulu- ja Kuntorantaan suuntautuneista matkoista. Ulkomaan matkoilla on käyty Italiassa, Islannissa, Sortavalan Vanhassa Valamossa, Virossa, Pohjois-Ruotsi-Norja kiertomatka mm. Lofooteilla. Viimeisimmät ulkomaan matkat olemme tehneet Kroatiaan 2014, Irlantiin 2015 ja Madeiralle 2017.
Sinikalle kuuluu myös kiitokset niistä useista Ulkomaille suuntautuneden matkojen järjestelyistä. Sinikka muisteli Lofootin matkaa, mikä suoritettiin linja-autolla ja sillä matkalla oli ”TUNNELMAA”. Auton varustuksiin kuului kahvinkeitto mahdollisuus, jos kahvihammasta alkoi särkeä niin auto parkkiin ja kahvipannu porisemaan.
Laukaan Nuorisotalolla (Nuorkkarilla) on yhdistyksemme saanut kokoontua maksutta. Nykyisellään kokoonnumme kaksi kertaa kuukaudessa.
Toivottavasti maksuttomat kokoontumistilat säilyvät tulevaisuudessakin.
KIITOS!
Laukaan Eläkeläiset ry:n 50-v.historiikki/III osio 2013-2018/Seija Majuri
Kuukausikokoukset ovat vaihtuneet ”Iloa Päivään” -tapaamisiksi, joissa viihdytään ja saadaan tarkempaa tietoa tulevista. Kerhoissa on kahvittelu ja joku teema, esimerkiksi sähköinen resepti, vaaliasiaa, sauna, laidunkauden avajaiset, kiertävä vaateputiikki, jalkahoitaja, pankkiasiaa, konkarin kertomaa vanhusasioista jättäessään paikkakunnan (Penan ”testamentti”), juttukerho, edustajakokousterveisiä, kirjastotoimen esittelyä, vanhuspalvelujohtajan vierailu, fysioterapeutti kertomassa kaatumistapaturmista ym, proviisori selvittämässä apteekkiasiaa, paloasemavierailu, muistihoitaja, maalaispoliisi valaisemassa ikäihmisten arkiturvallisuutta, sote ja Keski-Suomen tulevaisuus, potilasasiamies, jäteasiaa, ”vappukihinät”.
Viitenä vuotena olemme kokoontuneet ammattilaisen vetämään lukupiiriin. Pikkujouluja olemme viettäneet kerhotilojen lisäksi muuallakin. Vuolakkeessa oli omat ohjelmat puuropuheineen, tonttuleikkeineen ja musiikista vastasivat Sumiaisten harmonikat. Hankasalmen Revontulessa olimme valmiilla ohjelmilla oikein yöpyen.
Kuntorannassakin pikkujoulupukkia on käyty tapaamassa ja Jämsänkoskella Olavi Virta-teatterin merkeissä ja ruokaillen vietimme pikkujoulua.
Miesten aloitteesta muutama vuosi sitten ovat tulleet Tiistaikerhot, jotka ohjautuvat sinne osallistuvien toiveiden mukaisesti. Pääsääntöisesti eri pelit ja tarinointi kiinnostavat sekä askartelut, jos on tarpeen valmistautua esimerkiksi kesäpäiville tehden rekvisiittaa.
Viime vuosina olemme kiinnostuneet erityisesti ulkoilusta luonnossa retkeillen ”Sinikalta sieneen” -tapahtumin, Laukaan laavuilla, Oitinmäen kodalla, Leivonmäen kansallispuistossa ja Kapeenkoskella. Sää on suosinut meitä mahtavasti. Seuraavaksi on suunnitteilla Etelä-Konneveden kansallispuistoretki tälle vuodelle.
Eläkeläiset ry:n tapahtumiin Kuntorannan Kaamoksen kaatajaisiin/kruunjaisiin ja Syystärräyksiin on aina löytynyt lähtijöitä. Suosittuja ovat olleet myös Kesäpäivät sekä Kulttuuri- ja retkeilypäivät.
Hygieniapasseja suoritimme Aluejärjestön kurssilla voidaksemme toimia luvallisesti tapahtumissa makkaranmyyjinä ja keittiöissä.
Nykyisinkin tilaamme Eläkeläinen lehteä Laukaan ja Leppäveden kirjastoihin sekä Laukaan terveyskeskukseen.
Jäsenhankinta ja -huolto
Jäsenhankinnassa on käytössä lomakkeet ja omat nettisivut. Jäsenhankinta on käynnissä kaiken aikaa. Viimeisen vuoden aikana onkin liittynyt 13 uutta jäsentä.
Jäsenhuoltona on yhteydenpito myös puhelimitse matka- ja retkiasioissa sekä uusien jäsenten ilmoittautuessa. Vuosipäivinä onnittelemme puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan allekirjoittamin adressein. Siis oikeat allekirjoitukset onnitteluna pelkän leiman tilalla.
Laukaan eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta perustettiin 1995 ja niin aloitettua vanhustyötä jatkamaan kunnanhallituksen alaisuuteen perustettiin Vanhusneuvosto 2003. Laukaan Vanhusneuvostossa Pentti Pietiläinen on ollut pitkäaikainen edustajamme ja työtä jatkaa nyt Kyllikki Pitkämäki.
Puheenjohtajina 50 vuoden aikana on ollut 10 eri henkilöä eripituisia aikoja. Pisimpään puheenjohtajina ovat olleet Unto Kuukkanen 14 v ja hänen jälkeensä Tuula Nieminen, jolla on jo 9. vuosi meneillään.
Tiedotuksessa meillä on käytössä:
-Vuosittainen jäsenkirje ja toimintakalenteri
-Laukaa-Konnevesi-lehti ja Eläkeläinen-lehti
-Laukaan kunnan verkkosivut
-Omat kotisivut, joilla on mahdollisuus tiedottaa aina ajantasaisesti toiminnastamme. 2013 kaksi jäsentämme meni Kuntorannan kotisivukursseille ja siitä lähtien menneet ja tulevat tapahtumamme ovat olleet nettisivuillamme halukkaiden nähtävissä. Sivut ovat saaneet kiitosta ja niiden kautta on tullut suurin osa uusista jäsenistä.
Eläkeläiset ry:n Verkko ja vempaimet-hankkeeseen liittyen meilläkin kokoonnuttiin Nettitreffeille 2017 Laukaan pääkirjastolle saamaan opastusta ja ohjausta sähköiseen asiointiin sekä laite- ja verkkopalveluiden käyttöön. Myös meidän eläkeläisten täytyy seurata aikaa ja opetella käyttämään näitä sähköisiä ”vempaimia”.
Olemme saaneet 2017 ”toimintatonnina” 500 euron avustuksen Eläkeläiset ry:ltä toimintaedellytysten turvaamiseen. Tuolla rahalla saimme hankituksi kannettavan tietokoneen. Nettisivupäivittäjä-sihteerillä ja tarvittaessa muillakin toimihenkilöillä on paremmat edellytykset työn hoitamiseen.
Vaikuttamisen eri tapoja
Mielenosoituksiin Helsingissä olemme osallistuneet, kun niissä on käsitelty eläkeläisasioitakin ”Joukkovoima” ja ”Heikoimman puolella” 2015. Suosittelimme allekirjoitettavaksi lomakkein tai netissä vanhusasioita käsitteleviä aloitteita: adressit ”Arvokas vanhuus”, ”Iäkkäille henkilöille taattava mahdollisuus valita kotona järjestettävän hoidon ja ympärivuorokautisen hoitopaikan välillä” ja ”Hoitajamitoitusaloite”. Myös 2014 täytimme ”Ympärivuorokautisessa hoidossa olevien lakisääteinen oikeus ulkoiluun”-kansalaisaloitelomakkeita. -Edustajakokoukselle teimme aloitteen 2015 ”Potilasturvallisuus kotiuttamis- ja siirtoprosesseissa”
–Esitys Eläkeläiset ry:n valtuustolle 2017 ”Ikäsyrjinnälle loppu digitalisoimissuunnitelmissa. Valtiovallan, kuntien ja julkisen sektorin on huolehdittava, että sähköisten palvelujen rinnalla on myös muilla tavoin (kirjeillä, paperitiedotteilla, -ohjeilla ja kasvokkain ihmisen – ei robotin – kanssa) saatavia palveluja”.
–Ei ole vain yhtä asiaa tai vaikuttamisen muotoa vaan yhdistys pyrkii huomioimaan ennen kaikkea jäsenistön toiveet.
Toimitaanpa aktiivisesti edelleen, jotta taas viiden vuoden päästä voimme yhdessä jäsentemme ja ystävien kanssa kokoontua katselemaan mennyttä ja suuntaamaan tulevaan.
Viihtyisää juhlaa kaikille!
Juhlatyöryhmä:
Tuula Nieminen, puheenjohtaja
Paula Kumpulainen
Viljo Kumpulainen
Seija Majuri
Sinikka Siekkinen
Kokoontumisia:
5.10.2017,
11.1.2018,
8.2.2018,
4.4.2018
Historiatyöryhmä:
Tuula Nieminen, puheenjohtaja
Viljo Kumpulainen
Seija Majuri
Haastattelureissu Laukkavirralle 11.7.2017
Kokoontumisia:
15.8.2017,
30.8.2017,
4.1.2018,
21.2.2018,
4.4.2018 heti juhlatyöryhmän jälkeen