Ajankohtaista

Digipalvelut eivät riitä ikääntyneille

”Digivillitys”-muutos on huipussaan. Julkisuudessa ja viestimissä on kerrottu monenlaisista keinoista muuttaa palveluita. Yksityiset järjestävät tilaisuuksia, joihin houkutellaan uusia toimijoita esittelemään ideoita ja digikäytäntöjä.

Digivaikeuksista kertoo mm. Helsingin Sanomat kuvallaan pitkistä jonoista Nordea-pankin edessä Hesassa. Syynä on, että asiakkaat ovat tulleet jonottamaan käteistä pankin kassalta. He eivät luota kykyynsä käyttää automaatteja.

Suuret päälliköt toteavat eri lehtien jutuissa: ”Osaamme jo käyttää digiä.” Nämä digipalvelut eivät ole riittävät monenkaan ikääntyneen ja toimintarajoitteisen tarpeisiin. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskukset olivat kiinni Pohteen alueella pääsiäisen. Toimintasulku jatkaa ns. digilinjaa. Epäselväksi jäi missä on päivystys.

Emme vastusta toimintojen kehittämistä, mutta vaikuttaa siltä, että ikääntyneet ja toimintarajoitteiset jäävät sivuun. Monellakaan ei ole välineitä digipalvelujen käyttöön. Vanhukset ja muut pakotetaan toimintoihin, joita he eivät osaa eivätkä muistin heikentyessä muista. Näyttää, että kyseessä on pakkoyhteiskunta, jossa palveluja saa – jos niitä osaa hakea. Työelämäänkin ollaan tekemässä pakkotyöyhteiskuntaa. Kun samanaikaisesti myös etuja supistetaan, niin ikääntyneet, vaikeissa oloissa elävät joutuvat kohtuuttomiin tilanteisiin.

Raahen Eläkeläiset ry:n kevätkokous 28.3.2024

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

Digipalvelut eivät riitä ikääntyneille

”Digivillitys”-muutos on huipussaan. Julkisuudessa ja viestimissä on kerrottu monenlaisista keinoista muuttaa palveluita. Yksityiset järjestävät tilaisuuksia, joihin houkutell[...]