Ajankohtaista

Kotihoidosta asiaa!

Leena oli purkanut ansiokkaasti nykyistä kotihoidon toimintamallia Varkauden tilanteesta. Harmonisoitava kotipalvelu koostuu vuosikymmenten takaisesta  palvelurakenteesta, jota viimeisen 10 vuoden aikana ovat muokanneet Sotealueet  mieleisekseen. Näin ainakin Ylä-Savon Sotessa tehtiin ( olin valtuustossa ja viimeajan hallituksessa)kuntamme asettamana päättäjänä. Mitä lähemmäksi mentiin Pohjois-Savon HYTE:n toimintaan siirtymistä, vauhditettiin kotihoidonpalvelujen toimintojen suunnittelua etäämmäksi varsinaisesta arjentyöstä kotihoidossa. Johto ja esimiestehtävät vietiin mahdollisimman etäälle asiakkaiden, omaisten ja lähityöntekijöiden tehtävistä ja samalla vaikuttamisen mahdollisuuksista olla osallisina valmistautumassa siirtymävaiheeseen Hyte-palvelujen piiriin. Hyvissä ajoin ennen siirtymistä ylin johto esihenkilöineen siirtyi suunnittelupöytien ääreen jatkamaan ja organisoimaan tulevaa palvelurakennetta. Päättäjiä, vanhus ja vammaisneuvostoja informoitiin asioista jo lähes valmiiksi suunnitelluilla toimintamalleilla, jotka oli tehty virkamiestyönä irrallaan toimintaympäristöstä ikäihmisten arjesta.

Vanhusneuvostot ja vammaisneuvostot osallistuivat aktiivisesti nettialustalla Hyte:n strategiasuunnitteluun heti alkuvaiheessa, tosin neuvostojen kommentteja ja toiveita on otettu huomioon erittäin vähän ja niitäkään kommentteja ja kannanottoja ei strategiasta löydä kuin suurennuslasin avulla.   Leena otti kantaa asiakkaan ja omaisen näkökulmasta ihan oikeutetusti, palvelurakenteet, muutokset ja  tulevat suunnitelmat  tulevat entisestään vaikeuttamaan ja kurjistamaan kotiin annettavia palveluja ja niiden saatavuutta lähipalveluperiaatteella.

Pohjois-Savon Ikäihmisten neuvoston vaikuttamiskanava( (olen edustajana aluevaltuustossa) jää aika ohueksi, koska sinne tulevat asiat ovat valmiiksi suunniteltuja viranhaltijoiden työnä. Neuvostojen edustajille valtuustolta on  haettu lupaa osallistua suunnittelukokouksiin, jossa saamme tuoda esille ikäihmisten, vammaisten ja nuorten näkökulmaa päätöksenteon pohjaksi. Toivottavasti saamme olla seuraavassa suunniteltu kokouksessa mukana täysivaltaisina asiantuntijoina ja esittää omat näkemykset, joilla on vaikutusta palvelujen toteuttamisessa, laadussa ja saatavuudessa.

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

Kotihoidosta asiaa!

Leena oli purkanut ansiokkaasti nykyistä kotihoidon toimintamallia Varkauden tilanteesta. Harmonisoitava kotipalvelu koostuu vuosikymmenten takaisesta  palvelurakenteesta, jot[...]

Kotisivut käytössä

Nyt se alkaa!  Yhteistyömme sivujen parissa. Sivua ylläpitää ja  päivittää Marja-Leena  Kärkkäinen ja Leena Salo.  Kotisivuille voimme koota alueeme paikallisjärjestöjen tapah[...]